Joululahjavinkki 9/10: huonekasvi

Tässä kuvassa ei ole huonekasveja, mutta muuta mukavan vihreää parin vuoden takaisesta parvekeprojektistani.

Muistelen joskus kuuleeni sellaisen taikauskoisen väittämän, ettei huonekasvin pistokkaasta saa koskaan pyytää rahaa. En tiedä, onko rahan pyytämisen hintana sitten huono onni vai mikä lie päälle lankeava kirous, mutta jos taikausko vaivaa voi kukan antaa lahjana.

Tämä on ekolahja siksikin, ettei suotta tule ostettua niitä lyhytikäisiä kasvihuonekasveja, joita marketin hyllyt näin joulun alla pursuilevat. Joulukukat ovat kauniita ja joskus olen ostanut niitä itsekin, mutta nyttemmin olen niellyt ostohaluni ja tullut siihen tulokseen, että kasvihuonekasvatus on suurempi paha kuin joulukukasta saatu hetkellinen ilo. Ilmaa puhdistava ja kodin ilmettä piristävä monivuotinen huonekasvi on lahja, jota ainakin itse arvostaisin.

Tämä lahja vaatii pitkäjänteisyyttä, koska talven synkin aika ei ole pistokkaan ottamiselle otollisin hetki. Pistokas kannattaa ottaa keväällä ja kasvattaa lahjakukkaa kaikessa rauhassa H-hetkeä varten. Mukana on hyvä antaa joko sanalliset tai kirjalliset hoito-ohjeet, mutta ilman ahdistavia onnistumispaineita! Jokainen kasveja omistanut tietää, ettei kaikki aina mene niin kuin Stömsössä.

Omasta kestäväksi todetusta viherkasvista otettu pistokas on siitäkin varma valinta, että sillä on suuremmat edellytykset menestyä kuin kasvihuonekasvatilla. Myyntiin laitetaan nykyään jos jonkinlaista rehua, eikä oikea hoito takaa kasvin menestystä. Yhä enemmän on virkistys- ja sisustuskäyttöön tarkoitettujen huonekasvien kasvatuksessakin havaittavissa laatupuutteita.

Hyvä ohje pistokkaan ottamiseen löytyy esim. täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s