Hyötypuutarha kerrostalossa

Tänään se talvipuutarhaunelma sitten polkaistiin vauhtiin, kun tilaamani siemenet lennähtivät sisään postiluukusta. Tätä hetkeä olen alustanut jo jonkin aikaa. Laitoin simppelin hyllykön keittiön ja olohuoneen välissä olevaan oviaukkoon, jonka käyttötarkoitusta en ole koskaan ymmärtänyt, mutta se on ikkunoiden vuoksi kasvatuspaikaksi oivallinen. Valoa tulee sekä keittiön että olohuoneen ikkunasta, joskaan näin talvisaikaan sieltä ei paista kuin katuvalo. Yksi 10W led kasvivalo on valaissut jo aiemmin koeistuttamiani luomu chian-siemeniä, joiden olisi pitänyt itää parissa viikossa, mutta minulla ne puskivat vihreää jo muutamassa päivässä. Olen myös kerännyt istutusasioita: maito- ja peltipurkkeja, kahvipusseja ja munakennoja. Ajatuksena on, että kokeilen vähän innovatiivisempaa istutusmenetelmää.

Uusiokäytettäviä istutusruukkuja

Aivan alkujaan ajattelin tehdä reikiä maitopurkkien pohjaan, istuttaa siemeniä purkkiin, ja kietaista kahvipussi eristämään vesivalumia. Se ei toiminut, koska pussin vuoksi purkki ei pysynyt kunnolla pystyssä. Siispä tein reikiä kahvipussin pohjaan ja työnsin pussin maitopurkin sisään, jolloin maitopurkki toimii aluslautasena ja pussi istutusastiana. Joko tämä toimii tai sitten ei.

Peltipurkit toimivat myös istutusastioina ja munakennoon laitoin itämään amppelitomaatin siemeniä. Jos ne itävät, leikkaan kennon sopiviin osiin niin, että saan siirrettyä 2-3 taimea suurempaan ruukkuun idätysastioineen päivineen. Munakennonhan pitäisi olla biohajoava.

Munakenno idätysastiana.

Multana käytin Kekkilän kylvömultaa. En ole koskaan yrittänyt mitään tällaista keskellä talvea, joten täytyy vain valita jotain ja toivoa parasta. Mutta nyt pääasiaan eli siemeniin:

Valitsin kasveja, joita meillä syödään paljon. Tomaatit onnistuvat parvekkeella kesäisin, joten otin yhden sellaisen lajikkeen, jonka taimet esikasvatuksen jälkeen siirrän parvekkeelle, mutta koska tomaatti on koko perheen suosikki, valitsin sen lisäksi kaksi erilaista amppelitomaattilajiketta. Jos olisin pessimisti, väittäisin amppelitomaatin kasvattamista kerrostalo-olosuhteissa keskellä talvea – vieläpä Lapin korkeudella – jo ideana typeräksi, mutta yrittänyttä ei laiteta (mitä ikinä tuo sanonta sitten tarkoittaakaan). Tomaatti vaatii paljon kastelua, lämpöä ja valoa, enkä voi asuintiloihin luoda kasvihuoneolosuhteita saati pilata parkettia läträämällä holtittomasti veden kanssa, mutta katsotaanpa nyt miten muijan käy. Laitoin aluksi vain yhtä lajiketta niin, että siemenistä hyvässä lykyssä riittää taimet kahteen amppeliin. Kasteluvetenä käytän suikukäyntien aikana kertyvää ja muun vedenkäytön johdosta viemäriin valuvaa hukkavettä. Sen talteen keräämiseen on pari ideaa, joita lähden lähipäivinä toteuttamaan.

Pinaatti on myös herkkua. Meillä sitä käytetään paitsi keitossa myös salaatin seassa. Eniten pinaatti ihastuttaa ravintoarvojensa vuoksi. Salaatti on toinen päivittäin syötävä terveyspommi, jota menee meillä aivan älytön määrä. Siksi otin kahta erilaista salaattia, joista toinen kasvattaa kerän ja tuottaa satoa pitkin kasvukautta. Sen kasvatan isoissa ruukuissa parvekkeella. Nyt laitoin itämään jäävuorisalaattia.

Minun ja kuopuksen suuri herkku on myös parsakaali, mutta ennen siemenkaupassa shoppailua ei tullut mieleenkään, että voisin kasvattaa sitä itse. Istutin sitä kokeeksi yhteen ruukkuun. Aina kannattaa kokeilla. Olisihan se ihanaa syödä itse kasvatettua parsakaalia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s